Yeni pazarlar için bu yol şart

Yeni pazarlar için bu yol şart

Sultan Abdulhamit projesi olan ve 40 ili birbirine bağlayan Akdeniz Karadeniz Karayolu tüm hızıyla devam ediyor. Kahramanmaraş’tan direk Ordu’ya oradan da Rusya pazarına açılan bir pazarın olması ise ihracatı direk arttıracak.

07 Ocak 2017 - 10:25

1800’lü yıllarda Osmanlı Padişahı Sultan Abdulhamithan tarafından gündeme getirilen, Fransız mühendislere çizdirilen Karadeniz-Akdeniz karayolu 2017 sonunda tamamlanacak. Proje ile Kahramanmaraş başta olmak üzere 40 il Rusya pazarına direk sahip olacak.

Karadeniz-Akdeniz yolunun Ordu etabındaki 370 metrelik viyadük ve 22 tünelden oluşan karayolu tamamlandığında Karadeniz ile Akdeniz arasında ticari bir köprü oluşacak.

Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Antakya ve İskenderun'da temaslar gerçekleştiren heyet, yaklaşık 50 ilin ticari ağını güçlendirecek ve 2017 yılının sonunda tamamlanması öngörülen asırlık proje Karadeniz-Akdeniz Yolu hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

Konu hakkında bir açıklama yapan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal, Kahramanmaraş ziyaretinde yaptığı açıklamada, yeni bir ipek yolunun Karadeniz- Akdeniz yolu olduğunu söyledi.

Ünal: “Gittiğimiz ile ve ilçelerde karşılıklı istişareler ve toplantılar yaptık. Yolun öneminden bahsettik. Çünkü bu yol 5 ili direkt, 50 vilayeti de dolaylı olarak etkileyen bir yol. İç Anadolu, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni bu yol etkiliyor. Çünkü Karadeniz'den Akdeniz'e inen, Akdeniz'den de Karadeniz'e çıkan en kısa yol. Buralarda üretilen malları Karadeniz kenarındaki mallara ya da bölgelere ulaştırmak için en kısa yol olacak. Örneğin Kayseri'nin Ukrayna, Gürcistan veya Azerbaycan'a ticareti var. En kısa mesafe bu yol olduğu için Karadeniz'den açılacaklar. Buradan da 3'te 1 oranında yol azalacak” dedi

 

TEKSTİL GELİŞMİŞ

Ünal şöyle konuştu: “Karadeniz’de Ordu Tekstil manasında gelişmiş bir şehir. Fakat bizde hammadde üretimi yok, iplik üretimi yok. Dolayısıyla bizim daha çok konfeksiyona yönelik bir tekstil pazarı söz konusu. Karadeniz bölgesinde Ordu gibi iller gibi bu pazarların sayısı arttı. Tekstil üzerine Kahramanmaraş’ı biz 2-3 yıldan bu yana yaptığı çalışmaları duymaya başladık. Zaman zaman Kahramanmaraş ile çalışmalarımız oldu. Şunu görüyorum, Kahramanmaraş’ta böyle bir üretimin olduğunu Ordulu iş adamlarının bildiğini zannetmiyorum. Konuşmalarımızdan bu çıkıyor” dedi.

 

İHRACAT ARTACAK

Karadeniz-Akdeniz Karayolunun Ordu ve Kahramanmaraş’ı direk ilgilendirdiğini belirten Ünal şöyle konuştu: “Bizimde Kahramanmaraş’a geliş amacımız Karadeniz- Akdeniz yolunun biraz daha hareketlilik kazanması. Karadeniz-Akdeniz karayolu 40 tane ili ilgilendiriyor. Ama en çok Ordu, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Hatay ve İskenderun güzergahını ilgilendiriyor. Adeta İpek yolu hükmünde. Kahramanmaraş’ın tekstilde gelişmiş bir yapısı var. Sanayisi var. Bunu pazarlayacak en kestirme yolu ise Karadeniz –Akdeniz yoludur.

 

İHRACAT 2’YE KATLAYACAK

Bu yol bittikten sonra Kahramanmaraş’ın üretimini ikiye katlayacağına inanıyorum. Karadeniz gerçekten büyük ve hareketli bir Pazar. Dahası Ordu’ya yapılması planlanan bir yük limanı gündemde. Bu yoldan sonra ihtiyaçta olacak. Orduya yapılacak bu yük limanı sadece Ordunun değil Sivas’ın, Kayser’inin ve Kahramanmaraş’ın limanı olacak. Türk cumhuriyetlerine, Rusya’ya Karadeniz’e kıyısı olacak diğer ülkelere buradan ihracat yapma imkanı sahip olunacak. Kahramanmaraş bu limandan sonra yaptığı ihracatı ikiye katlayacaktır. Çok verimli bir çalışma söz konusu olacak. Bizde Ordu olarak Turizm sektöründe İç Anadolu’yu denizle buluşturmanın mutluluğunu yaşayacağız. Sizleri orada ağırlamanın mutluluğunu yaşayacağız. Hem de karşılıklı ticari alışverişlerin daha da arttığına birlikte şahit olacağız. Bizde bu yolu sabırsızlık ile bekliyoruz”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x