Yeşil Altın hasadı başladı!

Yeşil Altın hasadı başladı!

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde ceviz üreticileri yılın ilk hasadını yaptı. Çağlayancerit için büyük bir gelir kapısı olan Çağlayancerit cevizinde bu sene rekoltenin yüksek olduğu ifade edildi.

07 Eylül 2017 - 21:07

Dünyaca ünlü Çağlayancerit cevizi bu sene üreticisinin yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle ceviz içinde verim düşük olmuştu. Bu sene kısmen güneş yanığı yaşansa da korkulan olmadı. Ancak uzmanlar, güneş yanığı olmayan bölgelerde hasadın 15 Eylül’den sonra yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ceviz hasadı üzerine gazetemize açıklamalarda bulunan Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, şunları söyledi: “Havaların da sıcak gitmesiyle Kahramanmaraş’ta ceviz hasadı erken başladı. Ceviz hasadı yapan üreticiler bir taraftan kavlatma ve kurutma işlemlerine de başladı. Ancak dikkat edilmeyen bir şey var ki geleneksel yöntemle kavlatılmayıp da makine ile kavlatılan cevizlerin iç kalitesinde düşüşler yaşanıyor. Bu yüzden cevizin dış rengine değil iç rengine bakmak gerekiyor.”

Cevizlerin dış kabuğunun renginden ziyade iç renginin ve kalitesinin önemli olduğunu belirten Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, ceviz kavlatmada geleneksel yöntemlerin uygulanmasının hem üretici hem de tüketici açısından daha faydalı olacağını söyledi. Çetinkaya, “Çiftçiler cevizle meşguller. Bunun yanı sıra cevizin kabuğunu kavlatmada kullanılan yeni çıkan bir ceviz kavlatma makinası var. Her ne kadar makinalarda kavlatılan cevizler görüntü olarak, görsellik olarak, dikkat çekse de iç rengi siyah oluyor. Çünkü makine ile kavlatılan cevizleri, kavlatma esnasında su alıyor ve ne kadar kurutulsa da cevizin iç rengi ve tadı değişiyor” dedi.

2016 yılında Kahramanmaraş’ın bazı bölgelerinde ceviz hasadının başladığını ve sıcak havalar nedeniyle erken hasat yapıldığını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Çetinkaya, ceviz kavlatmayla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çetinkaya, ceviz kavlatmada geleneksel yöntemin daha sağlıklı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Özellikle makine ile kavlatılan cevizde kalitede de biraz düşüş oluyor. Makine ile kavratılan cevizin içine su doluyor. Ve güneşte ne kadar kurutursanız kurutun cevizin içindeki su çıkmıyor ve yaş olarak kalıyor. Ceviz bir müddet bekledikten sonra içindeki nemden, ıslaklıktan dolayı küflenmeye ve içinin kararmasına siyahlaşmasına neden oluyor. Bu sebepten dolayı görüntü güzel oluyor ama cevizin iç kalitesinde biraz düşme oluyor. Hatta kurtlanmalar dahi yaşanabiliyor. Çiftçilerimizin, burada ceviz kavlatma olayına biraz daha itina gösterip; bir yıllık emeklerini, bir yıl sonucunda almış oldukları ürünü bu şekilde de heba etmemelerini istiyorum. Bu konuda dikkat etmeleri kabuk kavlatma konusunda son derece hassas olmalarını bunu göz ardı etmemelerini istiyorum. Belki pazarda alıcının biraz daha az tercih etmesine sebep olacak ama piyasaya içi daha güzel cevizler sunacaklar.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x