Yılbaşında beslenmeye dikkat edin!

Yılbaşında beslenmeye dikkat edin!

Diyetisyen Sevgi Sevmez, Yılbaşına sayılı günler kala vatandaşları sağlık problemleriyle karşılaşmamak için dengeli ve ölçülü beslenmenin yanında bol su tüketilmesi konusunda uyardı.

31 Aralık 2018 - 03:41

Kahramanmaraş’ın önde gelen Diyetisyenlerinden Sevgi Sevmez, Yeni yılda sağlık problemleriyle karşı karşıya gelmemek için dengeli ve ölçülü beslenmenin yanı sıra bol su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni bir başlangıç için yeni yılda yapılacaklar listesi hazırlayan Diyetisyen Sevmez, “2019’un sağlıklı ve formda geçmesi adına yeni kararlar listenize ekleyebileceğiniz sağlıklı öneriler yazacağım. Evet yeni yıla girmemize sayılı saatler kaldı. Çocukluğumdan beri hep heyecanlandırmıştır beni yeni yıl kavramı çünkü her yeni yıl yeni başlangıçlar ve yeni kararlar demektir benim için. Bu yıl sizin içinde öyle olsun ve 2019 size hayal bile edemeyeceğiniz güzellikleri getirsin sağlıklı, mutlu ve formda bir yıl olsun.”

1- DAHA FAZLA SU İÇİN

Su tüketimi gerçekten çok önemli çünkü kalp krizi ve felç riskini azaltmasından tutun da daha güzel bir cilde sahip olmanıza kadar birçok faydası bulunmakta.

Peki ne kadar ve ne zaman içmeliyiz suyu?

Genel anlamda gün içerisinde 1.5-2 litre yani 8-10 su bardağı su içmek yeterli olacaktır. Uyandıktan hemen sonra 1-2 su bardağı su içmek vücudu canlandırır ve iç organları aktifleştirir. Öğünlerden 30 dakika önce içilen 1 su bardağı su sindirime yardımcı olur ve mide kapasitesini azaltacağı için tokluk oluşumunu hızlandırır. Yatmadan önce içilen 1 su bardağı su kalp krizi ve felç riskini azaltır. Aynı zamanda sabah kalkmakta zorlananlar için otomatik bir alarm sistemidir. Unutulmamalıdır ki çay, kahve, kola gibi içecekler suyun yerine geçmiyor. Yeterince su içtiğimizi anlamanın en iyi yolu ise idrar renginizin koyu sarıdan açık sarı şeffaf renge dönmesidir.

2- GÜNE KAHVALTISIZ BAŞLAMAYIN

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür metabolizmayı canlandırır ve hızlandırır, güne enerjik başlamanızı sağlar, sindirim fonksiyonlarını düzenler, öğrenme kapasitesini arttırır, metabolizmayı hızlandırdığı, sindirim fonksiyonlarını düzenlediği ve bir sonraki öğüne çok aç oturmayarak iştah kontrolü sağladığı için daha rahat ağırlık kaybetmenizi sağlar. Kahvaltıda kaliteli karbonhidratlardan olan tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir. Peynir, yumurta gibi iyi proteinler tüketilmelidir.

3- KENDİNİZİ AÇ BIRAKMAYIN VE ÖĞÜN ATLAMAYIN

Öğün atlamak ve kendini aç bırakmak bir sonraki öğünde normalden çok daha fazla besin tüketmenize neden olur ve iştah kontrolünüzü kaybedersiniz. Kan şekeri dengesinde problemler olur ve iştah kontrolü sağlanamadığı için ağırlık artışı yaşanabilir. Her gün muhakkak 3 ana öğün olan sabah, öğle, akşam öğünleri tüketilmeli, gerek duyulursa kuşluk, ikindi ve gece ara öğünler yapılmalıdır.

4- FAST-FOOD TÜKETMEYİN

Fast-foodlar gereksiz ve boş enerji kaynaklarıdır. Kanserojen maddeler içerir. Sağlığınızı olumsuz etkiler ve ağırlık artışına neden olabilir. Bu yüzden lütfen yeni yılda fast-food tüketiminizi sınırlandırın. Çok canınız istiyorsa ve kendinize engel olamıyorsanız çocuk menülerini yanında ayran ya da portakal suyu gibi içeceklerle ve salata ile birlikte tercih edin.

5- GÜNLÜK ŞEKER VE TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN

Aşırı şeker tüketimi obezite başta olmak üzere birçok metabolik hastalığın başlangıcı için risk faktörüdür. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyona sebep olmakta ve ödem oluşumunu arttırmaktadır bu yüzden tüketimi sınırlandırılmalıdır.

6- GÜNDE 5-9 PORSİYON SEBZE VE MEYVE TÜKETİN

Meyve ve sebzeler zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır ve posa içerikleri yüksektir. Ağırlık kontrolü sağlar ve pek çok hastalığın (kanser, KVH vb.) oluşmasını engeller.

7- HAFTADA 1-2 PORSİYON BALIK TÜKETİN

Balık sağlıklı yağ asitleri içermektedir. Bu yağ asitlerinde n-3 yağ asitleri çocuklarda beyin gelişimini destekler, kanser, KVH, diyabet hastalıklarının kontrolünde etkilidir.

8- HAFTADA 2-3 PORSİYON KURU BAKLAGİL TÜKETİN

Kuru baklagiller bitkisel kaynaklı proteinlerdir ve yağ içerikleri düşük, posa içerikleri yüksektir. (1 porsiyon=6-8 yemek kaşığı)

9- SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMLERİYLE HAZIRLANMIŞ YEMEKLER TÜKETİN

Fırında, tencerede, buharda ya da ızgara yöntemleri ile pişirilen yemekler daha sağlıklıdırlar. Kızartma yada besinlerin direkt ateşe maruziyetiyle pişen yemeklerden uzak durulmalıdır.

10- ALKOL, SİGARA TÜKETMEYİN

Alkol ve sigara kronik hastalıklara davetiye çıkarır. Alkol ciddi bir enerji kaynağıdır ve vücudumuz için birçok zararı vardır sağlığınızı korumak adına alkol tüketiminizi kısıtlandırmalısınız. Karaciğer yağlanması, kan yağlarının artmasına neden olur ve KVH yatkınlığını arttırır.

11- HAFTADA 3 GÜN EGZERSİZ YAPIN

Egzersiz sağlık için olmazsa olmazdır. Dünya sağlık örgütünün önerisiyle haftada en az 150 dakika egzersiz yapılmalıdır.

12- ABUR-CUBUR TÜKETMEYİN

Abur – cuburlar boş enerji kaynaklarıdır ve eğer tatlı bir şeyler tüketmek istiyorsanız bu isteğinizi hışırdayan ambalajlı gıdalarla karşılamayın mümkünse kendiniz evde sağlıklı atıştırmalıklar yapabilirsiniz (Kuru meyve, taze meyve, tahıllı ürünler, yağlı tohumlar…”

13- ŞOK DİYETLERDEN UZAK DURUN

Şok diyetler metabolizmanızı yavaşlatır ve vücut kıtlık içerisinde hisseder aldığı 1 kkal enerji ile depolama yoluna gider ve uzun vadede ağırlık artışına sebep olabilir. Buna ek olarak yetersiz vitamin mineral tüketimine neden olmaktadır.

14- DÜZENLİ ARALIKLIKLARLA DOKTOR VE DİYETİSYENE GİDİN

Sağlıklı yaşam için düzenli kontrol şart. Olası bir sorunu engellemiş ya da sorun çok küçükken fark etmiş ve kolayca çözüm getirmiş olmak çok daha anlamlı.

15- POZİTİF DÜŞÜNÜP SAĞLIKLI OLUN

Her şeyde olduğu gibi sağlıklı olma da pozitif düşünmekten geçiyor. İyi düşün mutlu ol ve sağlıklı yaşa.

2019 sizin yılınız olmalı. Lütfen popüler diyet hatalarında uzak durun, sağlıklı ve dengeli beslenin, pozitif düşünün, hareket edin, su için ve sağlığınızı koruyun. 2019 size bütün güzellikleri getirsin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x