YÖK’ten KSÜ’ye Engelsiz Üniversite Ödülü

YÖK’ten KSÜ’ye Engelsiz Üniversite Ödülü

"Engelsiz Erişim" ve "Engelsiz Eğitim" sloganları ile yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 3 farklı kategoride dağıtılan "Engelsiz Üniversite Ödülleri” sahiplerini buldu.

18 Mayıs 2018 - 07:57

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) "Mekânda Erişim Bayrak Ödülü"ne (Turuncu Bayrak) layık görüldü.  Ödülü Üniversitemiz adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı aldı.

Ödül töreninde konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlere Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) olmak üzere "Engelsiz Üniversite Bayrakları"nın üç kategoride bayrak ödülü ile programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına "Engelsiz Program Nişanı" verileceğinin kararlaştırıldığını ifade etti.

İleride hangi programların hangi engel gruplarına erişilebilir olduğunun kılavuzda da yer almasını hedeflediklerini vurgulayan Başkan Saraç, verilecek tüm ödüllerin nice güzel diğer çalışmaları, işbirliklerini teşvik etmesini dileyerek konuşmasını tamamladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet Karabay ise konuşmasında engelliliğin sadece fiziksel ve zihinsel olmadığını, zihinlerde ve kalplerde de bulunduğunu söyledi. Son 16 yılda engellilere yönelik çalışmalarda önemli adımlar atıldığını aktaran Karabay, bakanlığın engellilere yönelik önemli çalışmalar yürüttüğünü, bu kapsamda engellilerin ailelerinin yanında desteklenmesinin hedeflendiğini belirtti.

YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan ise konuşmasında Engelsiz Üniversite Ödülleri'ne ilişkin bilgiler veren bir sunum gerçekleştirdi.

Üniversitelerin engelli öğrencilere erişilebilir hale gelmesinde uygulamada sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Tufan, iyi uygulama örneklerini göstermek ve üniversitelere teşvik olması açısından bu ödül töreninin düzenlendiğini söyledi. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Tufan, Engelsiz Üniversite Ödüllerinin ikiye ayrıldığını, bunlardan birinin bayrak ödülleri, diğerinin ise engelsiz program nişanları olduğunu aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından Engelsiz Üniversite Ödülleri gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. "Öğrenci Dostu Yeni YÖK" olarak, engellilerin sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler gerçekleştirmiş yükseköğretim kurumlarına "mekanda erişebilirlik", "eğitimde erişebilirlik" ve "sosyo-kültürel faaliyetlerde erişebilirlik" olmak üzere 3 kategoride bayrak ödülleri ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına "Engelsiz Program Nişanı" verildi.

Bu kapsamda "Mekânda Erişim Bayrak Ödülü"nü (Turuncu Bayrak) Aksaray, Altınbaş, Anadolu, Bilecik Şeyh Edebali, Boğaziçi, Bülent Ecevit, Erciyes, Hitit, İstinye, İzmir Bakırçay, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kırıkkale, Marmara, Mehmet Akif Ersoy, Recep Tayyip Erdoğan ve Yaşar Üniversitesindeki bazı fakülte ve yerleşkeler almaya hak kazandı.

"Eğitimde Erişilebilirlik Bayrak Ödülü"nü (Yeşil Bayrak) Anadolu, Boğaziçi, Dicle, Hitit, Karamanoğlu Mehmet Bey, Marmara ve Yaşar Üniversitelerindeki bazı fakülte ve yerleşkeler almaya hak kazanırken "Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişebilirlik Bayrak Ödülü"nü (Mavi Bayrak) ise Anadolu, Boğaziçi ve Dicle Üniversitelerindeki bazı fakülte ve yerleşkeler almaya hak kazandılar.

Farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına da "Engelsiz Program Nişanı" verilirken, Anadolu, Hasan Kalyoncu ve Hitit Üniversitelerinin ilgili programları bu nişanı almaya hak kazandılar.

Üniversitelerin kazanacağı bayraklar üç yıl boyunca geçerli olacak. Bu sürenin sonunda üniversitenin başvuracağı yıla ait ölçütlere göre tekrar başvurusunu gerçekleştirmesi gerekecek. Başvuru gerçekleştirilmemesi halinde bayrak kaldırılacak. 

Bayrak kazanan üniversite, sağladığı hizmetlerdeki değişikliklere göre farklı renkte bayrak alabilmek için üç yıllık geçerlilik süresinin herhangi bir yılında tekrar başvuru gerçekleştirebilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x