‘Yüksek Tansiyon’ ihmale gelmez!
Reklam

‘Yüksek Tansiyon’ ihmale gelmez!

Uz. Dr. Esen Saba Sağırkaya, Yüksek tansiyonda erken teşhisin önemli olduğunu dikkat çekerek ihmalin Kalp-damar, böbrek hastalıkları ve felç bırakmaya kadar gideceğini söyledi.

30 Mayıs 2017 - 18:03

Baş ağrısı ve bulantının sebebinin yüksek tansiyon olacağını söyleyen Kahramanmaraş Özel Hayat Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esen Saba Sağırkaya, Yüksek tansiyon ve sebep olduğu sağlık sorunları hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Tansiyon, vücuda kan pompalayan kalbin atardamar çeperlerine uyguladığı gücün ölçümü olarak bilindiğini söyleyen Dr. Sağırkaya sözlerine şöyle devam etti:

“Tansiyonun varlığı, vücudun yapı taşlarını oluşturan hücrelere oksijen ve diğer gerekli maddeleri taşıyan kan dolaşımını mümkün kılıyor. Ancak zaman içerisinde damarlara sürekli gerektiğinden fazla bir güç uygulandığı durumda, damar çeperini oluşturan dokular gereğinden fazla geriliyor. Yüksek tansiyon olarak adlandırılan bu durum çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor.”

 

YÜKSEK TANSİYONUN FELÇ RİSKİ VAR

Yüksek tansiyon belirtileri çoğu zaman belirgin olmadığının altını çizen Dr. Sağırkaya, “Pek çok kişi yüksek tansiyon sorunu olduğunu ancak rutin bir kontrol ya da farklı bir şikayet için gittiği hekim muayenesi sırasında öreniyor. Ciddi bir baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görme bozukluğu veya burun kanaması şikayetlerinin sık olması durumunda vakit kaybedilmeden bir kardiyoloji uzmanına danışılmasını öneriyor. Tansiyon probleminin erken dönemde belirlenerek tansiyonu düşürmeye yönelik bir tedavi sürecinin başlatılması, ileride oluşabilecek kalp-damar, böbrek hastalıkları ve olası bir felç riskinden korunmak için önem taşıyor.”

 

“YÜKSEK TANSİYONDA GENETİK FAKTÖRLERDE ÖNEMLİ”

Yaş ilerledikçe yüksek tansiyonun kadında da erkekte de görülme ihtimalinin de attığına dikkat çeken Dr. Sağırkaya, “Orta yaşlı kişilerde ve fazla kilolularda görülme sıklığı daha fazla olan yüksek tansiyonun oluşumunda, genetik faktörler önemli bir etken oluşturuyor. Bunların yanı sıra sigara ve alkol tüketen, hareketsiz yaşam tarzı süren, özellikle ağrı kesici ilaçları çok fazla kullanan kişilerde de yüksek tansiyon görülme ihtimali artıyor.”

 

“TANSİYON PROBLEMİ ERKENDEN FARK EDİLMEMİŞSE…”

Yüksek tansiyon problemi erkenden fark edilmemişse, tedavisi için doktorun önerdiği ilaçların kullanılması gerekiyor. Dr. Sağırkaya, başkalarının önerdiği veya kullandığı değil; doktorun önerdiği ilaç ya da ilaçların alınması gerektiğini özellikle vurguluyor. Kullanılan ilaçların yan etkileri sebebiyle birtakım şikayetler oluşursa, durumun doktorla paylaşılarak gerekirse ilaç değişiminin sağlanması öneriliyor.

 

“DÜZENLİ OLARAK SPOR YAPILMALI”

Yüksek tansiyondan korunmak için başta beslenme şekli olmak üzere hayat tarzının değişmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Sağırkaya, “Bu şekilde kişinin yaşam kalitesi de artıyor. Hazırlanan diyet programlarının içerisinde en önemli unsuru tuz tüketim miktarını kontrol altına alarak mümkün olan en az seviyeye çekmek oluşturuyor. Yüksek tansiyon hastalarının ayrıca; fazla kiloları vermesi, doktorun verdiği ilaçları aksatmadan alması ve düzenli olarak spor yapılmalı” diye konuştu. (HABER-FOTO: ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar Silinsin”
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar...
Şiir ve Edebiyatın Kalbi KAFUM’da Atacak
Şiir ve Edebiyatın Kalbi KAFUM’da Atacak