Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın Kahramanmaraş İŞKUR kanalıyla düzenlediği “İş Teftiş Faaliyetleri ve Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı” dün KMTSO ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, çalışma hayatının günümüzde devletlerin en hassas politika alanlarından birisi olduğunu ifade etti. Zabun, “Robot çağını yaşadığımız, robot hukukunu konuşmaya başladığımız bu dönemde; çalışma hayatı devletlerin en hassas politika alanlarından birisi haline gelmiştir” dedi.
KMTSO Başkanı Serdar Zabun, 17 milyar liralık ekonomisi ve 150 bin kişilik istihdam ordusuyla Kahramanmaraş’ın, ülkemizin en önemli üretim merkezlerinden birisi olduğunu kaydetti.
Zabun, şöyle konuştu: “Çalışanlarımızın hakları, onların ve ailelerinin geleceğinin teminat altına alınması bizim için çok önemli. Kahramanmaraş’ın bu konuda iyi bir karneye sahip olduğuna inanıyorum. Son 10 yılda istihdam düzeyini 3 kat artıran ve her bir istihdam için 700 bin liralık yatırım yapan başarılı bir kent konumundayız. 80’lerde 24 Ocak kararları, 90’larda Gümrük Birliği ve 2000’li yıllarda 5084 sayılı teşvik yasası ile 3 aşamalı bir sanayileşme atağı gerçekleştiren Kahramanmaraş; bugün, kurumsal ve büyük şirket sayısını artırıyor. Bu anlamda, Türkiye’nin en başarılı 11. şehridir. Bu da hem çalışma hukuku hem de sosyal sorumluluk bakımından Kahramanmaraş’ı daha güçlü kılmaktadır.” Hükümetin son dönemde uyguladığı istihdamı artırıcı politika ve teşviklerin iş dünyasını ciddi ölçüde motive ettiğini aktaran Başkan Zabun, “İstihdam konusunda proaktif bir politika izlenmesi reel sektörümüzü oldukça sevindirmektedir. Bugün de, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, iş teftiş kurulu başkanlığı yetkilileri, iş hukukundan iş güvenliğine çalışma hayatı ile ilgili birçok konuda bizleri aydınlatacaklar. Ben şimdiden verecekleri bilgiler dolayısıyla konuşmacılarımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
GÜL: DENETİMİ KÜLTÜR HALİNE GETİRMELİYİZ!
İş gücü piyasasında denetimin zayıflığından bahseden İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Veysel Gül, iş kazalarının önlenmesi ve işçi haklarının korunması noktasında teftişlerin tek başına yeterli olmadığını belirterek; iş denetiminin bir kültür haline getirilmesi gerektiğini bildirdi. Gül, şunları kaydetti: “İstihdam seferberliği devam ediyor ve Kahramanmaraş bu süreçte 7 bin kişilik ilave istihdam oluşturdu. Toplumlar kanunlarla yönetilir. Kanunlara uyulup uyulmadığını da müfettişler kontrol eder. İşyerlerinde mevzuata uyulup uyulmadığını ise iş teftiş kurulu denetler. Dünya genelinde denetleme oranı işyerlerinin %2-4’ü arasında değişir. Türkiye’de de bu şekildedir. Dolayısıyla, iş kazalarının önlenmesi, işçi haklarının korunması sadece iş teftişi ile olacak bir iş değil. Bu, sizlerin ve bizim işbirliğimizle olacaktır. Buna hepimiz katkı sağlamadıkça, kadercilik anlayışıyla, ‘bu tedbirlere gerek yok’ bakış açısıyla bu işi yoluna koyamayız. Bu işi kültür haline getirirsek ileriye gidebiliriz. ”
SAĞLIKLI ÇALIŞMA ORTAMI İÇİN VARIZ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olarak çalışma ortamlarının daha sağlıklı olması için gayret ettiklerini dile getiren SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, şöyle konuştu: “bizim burada toplanma amacımız; insanlarımızın her türlü iş kazası, emekliliği, gençken çalışma ortamındaki yaşantıları, orada karşılaşabilecekleri riskler nelerdir, tamamını bunları bertaraf etmek, insanlarımızın yaşanabilir bir hayatta, çalışma ortamlarını daha güzel sağlıklı iyi bir ortamda çalışmaları için güzel bir ortam oluşturmak. Onların bu hayatlarını sürdürebilir bir şekilde devam etmesi için neler gerektiği konusunda çalışmalardır bütün bu çalışmalar. Bizde Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bunların diğer kısmıyla çalışan insanlarımızın bu çalışma hayatından sonra çalışırken gücü yeterken yapmış oldukları bu işlerden daha sonra yaşlandığı, çalışamayacak vaziyete geldiği zaman dönemlerde bu insanlarımızı rahat ettirebilecek şekilde neler yapabiliriz bunların ayağındayız.”
SGK İl müdürlüğü olarak milli seferberlik kapsamında Cumhurbaşkanına vermiş oldukları 7 bin istihdam sözünü 7 Mayıs itibari ile geçtiklerini aktaran Karagöz, “Bu yüzden tüm işverenlerimize teşekkür ediyoruz. İlimizde şu anda aktif olarak 155 bin üzerinde aktif sigortalı çalışanımız var. 95 bin üzerinde de emeklimiz var. İnsanlarımıza kayıt dışı çalışmaması, kayıt altına alınması bütün bu yapmış olduğumuz programların amacına yönelik bir hedeftir. Bu hedefte inşallah başkanımda daha detaylı, kapsamlı bir açıklama yapacaktır kendi görev alanlarında olduğu için bizlerde bu konularda kendilerine başta bahsettiğimi konular ve bundan sonraki yapacağımız çalışmalarda ortak bir şekilde hem işverenlerimiz hem sizler hep beraber çalışarak inşallah iyi bir sonuca ulaşırız diyorum” şeklinde konuştu.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce ise şöyle konuştu: “Bugün burada çalışma hayatına ilişkin karşılaştığımız güçlükler özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın İş Teftiş Kurulu’nun uygulamalarına ilişkin sahadaki uygulamaları, karşılaşılan sorunlar, teftişin yöntemi, usulü, denetleme usulleri özellikle son zamanlarda 6331 sayılı kanunla müstakil bir kanunla müfredatımızda yer alan iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapılması gerekenler, alınacak önlemlere ilişkin çok kıymetli teftiş grup başkanım, yardımcıları ve uzman arkadaşlar bizleri bilgilendirecekler.”
Toplantıya, KMTSO Başkanı Serdar Zabun ve İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Veysel Gül ile Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Hüseyin Karagöz, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce ve çok sayıda sanayici ve işadamları katıldı. Toplantıda katılımcılara iş teftişi tanımı, politikası, sahadaki teftiş uygulamaları, iş sağlığı ve güvenliği ile işin yürütümü konularında sunumlar gerçekleştirildi. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)
YORUMLAR