Zafer Yaşar: Isı Yalıtımı İle Tasarruf Sağlayın
Reklam

Zafer Yaşar: Isı Yalıtımı İle Tasarruf Sağlayın

İzomir Yapı Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Dulkadiroğlu Belediye Meclis Üyesi Zafer Yaşar, ısı yalıtımı hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Yaşar, ısı yalıtımı ile yüzde 80 ısı tasarrufu yapılabileceğini ve sağlıklı bir yaşam sürülebileceğini ifade etti.

28 Mayıs 2018 - 08:28

İzomir Yapı Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Dulkadiroğlu Belediye Meclis Üyesi Yaşar, son yıllarda Türkiye genelinde yaygınlaşan ısı yalıtımı konusunda vatandaşlara tüyolar verdi. Yalıtımın hem evi hem de cebi koruduğunu vurgulayan Yaşar, “Isı yalıtımı yakıt faturalarınızda yüzde 80'e varan tasarruf sağlar” dedi.

‘Çok Büyük Avantajları Var’

Isı yalıtımının avantajlarından bahseden İzomir Yapı Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı, şunları dile getirdi: “Yapılan sistem kendini 2 ila 5 sene arasında amorti eder. Bunun yanında ısı yalıtımı yapılan evde nem, bakteri ve küf oluşumu engellenmiş olur. Yapı iskeleti koruma altına alınır, korozyona ve depreme dayanıklı bir hale gelir, yapının ömrü uzar. Isı yalıtımı ile birlikte binanın dış görünümü yeni bir hal alır ve binanın değeri artar. Aslında ısı yalıtımının birçok avantajı var. En büyük avantajı ise ülke ekonomisine ve çevre kirliliğini önlemeye katkı sağlar.”

‘İsrafa Gerek Yok’

Isı yalıtımında Kahramanmaraş’ın çok geç kaldığına dikkat çeken Dulkadiroğlu Belediye Meclis Üyesi Zafer Yaşar, “Türkiye'nin ısınma amaçlı enerji kaybına bağlı olarak tasarruf edeceği 2 milyar dolar kaybettiğini biliyor musunuz? Yazın gündeme gelen soğutma maliyeti, ısıtma maliyetinin yaklaşık 3 katıdır. Gelişmiş ülkelerde ısı yalıtımı konusuna ülke ekonomisine ve çevreye verdiği zaralar göz önünde bulundurulduğundan hassasiyetle yaklaşılıyor. Ülkemizim içinde bulunduğu enerji darboğazında böyle bir israfa göz yummamız doğru mu?” diye konuştu.

‘3 Farklı Yalıtım Şekli Var’

Isı yalıtımı hakkında geniş bilgiler veren Yaşar, ısı yalıtımının 3 farklı şekilde yapıldığını aktardı. Yaşar, şu bilgileri paylaştı: “Çatıların yalıtımında çatıların şekline göre değişen yalıtım uygulamaları vardır. Çatılarda ısı yalıtımı; levha veya şilte biçiminde çeşitli yalıtım malzemeleriyle yapılır. Çatı örtüsü ile tavan döşemesi arasında kullanılmayan boşlukların olduğu binalarda, ısı yalıtımı tavan döşemesi üzerine serilerek uygulanır. Çatı arasının yaşam mekânı olarak kullanıldığı binalarda ısı yalıtımı çatı seviyesinde yapılır. Ahşap konstrüksiyon çatılarda ısı yalıtımı merteklerin arasına, altına veya üstüne yapılabilir. Betonarme kırma çatılarda ise genellikle beton yüzeyin üstüne yapılır. Duvarlarda yalıtım ise, çeşitli malzemelerin genellikle duvarlara monte edilmesiyle, binanın dışından, içinden veya iki duvar katmanının arasından yapılabilir. Dıştan yapılan uygulamalar ile cephenin tümüne ısı yalıtım malzemeleri sabitlenebildiğinden, ısı köprüleri oluşmaz. Aynı zamanda uygulama dış taraftan yapıldığı için duvarlar sıcak kalır ve yoğuşma meydana gelmez. Dış cephelerde kullanılacak olan ısı yalıtım levhaları bu uygulama için özel olarak üretilmiş olmalıdır. Pencerelerde iyi bir ısı yalıtımı; kaliteli, sızdırmaz, doğru uygulanmış ve düşük ısı geçirgenlik değerlerine sahip doğramalar ve yalıtım camı üniteleri ile mümkündür. Binalardaki kapılar da enerji verimliliği göz önüne alınarak seçilmelidir.

‘İyi Planlama Şart’

Isı yalıtımı yapılmadan önce iyi bir planlama yapılması gerektiğinin altını çizen İzomir Yapı Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Dulkadiroğlu Belediye Meclis Üyesi Zafer Yaşar, “Isı yalıtımı, yalnızca çeşitli yalıtım malzemeleriyle yapılan bir işlem olarak algılanmamalıdır. Isı yalıtımı daha tasarım aşamasında başlaması gereken bir süreçtir. Isı kaybını etkileyen en önemli unsurların başında, yapının içinde bulunduğu çevresel faktörler gelir ve tasarımcılar bu faktörleri dikkate almalıdır” şeklinde konuştu. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x