Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü bir araya geldi

Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü bir araya geldi

Zeytin ve Zeytinyağı sektörüne dikkat çekmek ve sektörün gelişimine katkı sağlamak amacı ile Kahramanmaraş Valiliği himayesinde, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı işbirliğinde ''Zeytin ve Zeytin Yağı Sektör Buluşması'' paneli yapıldı.

21 Şubat 2018 - 19:56

Programa, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Onur Yıldız, ,Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetin, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri çiftçiler, üreticiler ve Kahramanmaraşlı zeytinyağı firma temsilcileri katıldı.

Program açılış konuşmasını yapan, Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş’ın zeytin kültürü kadimden gelen çok önemli bir geleneği olduğumu belirten Emiralioğlu, Kahramanmaraşlı üreticilerimiz çiftçilerimiz geçmişten beri zeytin yetiştirmeyi bilmişler ve zeytinyağı tüketimini bu bölgelerde çok önemli bir alışkanlık halinde devam ettirmişler. Bildiğiniz gibi tarihte berekette hilal ile adlandırılan bölgenin en kuzey kısmında kalmaktadır. Kahramanmaraş ilimiz bu anlamda çok bereketli toprakları, zeytin tarımına zeytin yetiştirmeye elverişli çok önemli iklim özelliklerine sahip olduğunu belirtti. Son 15 yıllık sürece değinen Emiralioğlu, ''Geçmişte Kahramanmaraş ilimizde zeytin kültürü olmasına rağmen bu kültür daha çok öz tüketim amaçlı ve insanlara kendi ihtiyaçlarını karşılayacak düzeydeydi. Ancak devletimizin yaptığı yatırımlar, teşvikler neticesinde bölgemizde çok önemli bir zeytin potansiyeli oluşturdu. Bunun neticesinde verilen teşviklerle birlikte artık bölgemizde zeytinyağı fabrikaları kuruldu. Ulusal düzeyde marketlerde raflara giren Kahramanmaraş isminde, Kahramanmaraş firmaları artık raflardaki yerini almaya başladı. Bizde artık bunu kamuoyuna paylaşalım, ulusal düzeyde tanıtımımızı yapalım. Artık zeytin sektöründe zeytincilikte Kahramanmaraş’ta var diyelim diye böyle bir program düzenledik'' dedi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Onur Yıldız ise ; ''Zeytin yetişiciciliği ilk kez M.Ö 4000 yıllara kadar bu topraklarda başlamış, Anadolu’dan dünyaya yayılmış. En önemli ürünümüz haline geldiğini belirten YILDIZ; Dünyaya baktığımız zaman dünyada yaklaşık 900 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Ülkemizde ise 170 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ilimize baktığımızda ise Hatay ilimiz 15 milyon,  Osmaniye ilimiz 4 milyon, Kahramanmaraş ilimiz ise yeni ekimlerle birlikte 3 milyona yaklaşan bir zeytin ağacı bulunmaktadır. 2017 yılı ihracımızda zeytinyağı sektörü en yüksek çıkış yapan ilk 10 sektörden bir tanesi olduğunu belirten Yıldız.  Rakamlar bize şunu söylüyor ''Bizler Zeytinyağı ihracımızda 2017 yılında 55 milyon dolardan 175 milyon dolarlara taşıdık. Hedefimiz Türkiye olarak İspanya'dan sonra zeytinin en çok üretildiği 2. Dünya ülkesi olmaktır. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı olarak zeytinciliğin teşvik ve desteklerimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Gerek eğitim desteklerimizle, gerek ivme mekanizmalarımızla 500 bin tl ye kadar desteklerimizi vermekteyiz. Üretimden pazarlamaya markalaşmaya ihracat yolunda adımlarımızı hep beraber atacağız'' dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, Zeytin’in önemine dikkat çeken Erkoç, İlimiz ikliminin zeytin üretimine uygun olduğunu belirterek Kahramanmaraş'ın zeytin üssü olabileceğini söyledi. Başkan Erkoç, ''Zeytin bölge olarak bizim hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Gastronomimizin en önemli zenginliklerinden birisidir. Biz büyükşehir belediyesi olarak, önemli adımlar atmakta ve vatandaşlarımızı zeytin dikimine teşvik ederek zeytin fidanları dağıtmaktayız'' dedi.

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise,'' Zeytin gibi çok önemli çok anlamlı, medeniyetimiz, kültürümüz açısından sağlığımız ve ekonomimiz açısından çok önemli ve anlamlı bir stratejik bir ürünün ilimizde masaya yatırılmış olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Özkan, ''Bitkisel üretim ve hayvansal üretimi ile kırsal kalkınma alanında tarımın iyileştirilmesi konusunda, son zamanlarda bütün bilinçli çiftçilerimizle beraber kamu kurumlarının kuruluşlarının meslek kuruluşlarının buna müdahil olması bizim açımızdan çok önemli bir çarpan etkisini oluşturulmaktadır. Mutlaka zeytinin üretimi, zeytin tüketimiyle ilgili üretim tarafı ve tüketim tarafı, sanayi, pazarlama tarafı bir bütün halinde bilimsel olarak masaya yatırılır. Zeytin medeniyetimiz açısından, tarihimiz açısından çok önemli, ezeliyle kadim kelamda da ifadesini bulan bir ürünümüz aynı zamanda insanlarımız geleneksel olarak da alışık olduğu bir ürün'' dedi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı ve Zeytinyağı Uzmanı Ümmühan Tibet: Kahramanmaraş,  kahramanlığı ile ün saldığı bir ilimiz bundan sonraki süreçte de zeytin ve zeytinyağı ile de ün salacağına da olan inancım yapılan görüşmelerle pekişti.  Ülkemiz zeytinin anavatanı gerçekten bu topraklar bu kadim ağaca yüzyıllardan beri ev sahipliği yapıyor ve ülkemizin hemen her yerinde iki bin üç bin beş bin yıllık hatta yaşı tahmin edilemeyen ağaçlarımız var son yıllarda bu ağaçlara yeterince önem veremezken, yaklaşık on onbeş yıldan beri yapılan büyük desteklerimizle gerçekten dünyada biz söz sahibi olmak üzere tekrar atağa geçmiş bulunuyoruz dedi.

Program Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ayşen Yıldırım'ın, Beslenme ve İnsan Sağlığı açısından Zeytinyağının önemi, Mehmet Ulaş'ın Zeytin Yetiştiriciliğinin Temelleri, Dr. Alev Kır’ın Zeytinde Gübrelemenin, Zeytin ve Zeytinyağında Verim ve Kaliteyi Etkileri, Organik Zeytin Yetiştiricilik İmkânı ve Geleceği,  Serkan Kaptan’ nın Hastalık ve Zararlıları ile Mücadelenin Verim ve Kaliteyi Etkileri,  Elif Burçin Büyükgök’ün Zeytinyağında Ticari Sınıflandırma ve Kalite Parametreleri ile ilgili sunumlarının ardından devam eden program, Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden, Çiğdem Ceren’ nin Zeytinyağı İmalatı Açısından Sektörün Sorunları ve Markalaşma Kriterleri, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliğinden, Aysun Aras’ın Zeytin ve Zeytinyağında Pazarlama ve Satış Organizasyonları ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet'in zeytinyağı tadım eğitimi ile sona erdi.

Bilimsel birçok literatüre göre zeytinin anavatanı, Anadolu'dur ve Kahramanmaraş, Mardin ve Hatay illerinin oluşturduğu üçgenin içinde kalan havzadır. Bu havza; dünya zeytinciliğinde zeytin çeşitliliği ve gen kaynakları bakımından oldukça önemli bir potansiyeldir.

İlimizde zeytin yetiştiriciliği çok uzun yıllardan beri süregelmektedir. Son 20-25 yıllık süreç içerisinde eski zeytinliklerin bir kısmı imara açılarak tahrip edilirken, diğer taraftan yeni bahçelerin tesisi hızla artmış dolayısı ile Kahramanmaraş İlinde zeytin ve zeytin yağı üretim potansiyeli güçlenirken beraberinde zeytin ve zeytinyağı sektörünü oluşturmuştur.

Kahramanmaraş İl genelinde, Merkez Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçeleri başta olmak üzere Türkoğlu, Pazarcık ve Andırın İlçelerinde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır.

İlimizde önceleri ağırlıklı olarak Yağlık Sarı Zeytin, Yağlık Siyah Zeytin, Kilis Yağlık, Nizip Yağlık, Memecik, Yağ Çelebi ve Halhalı çeşitleri yetiştirilmiştir. Son yıllarda ise Gemlik çeşidi ağırlık kazanmış olup az miktarda Maraş tip:7, Kilis yağlık ve Nizip yağlık çeşitlerine yer verilmektedir.

İlimizde Özelleşmiş bir zeytin havzasının (Sır Barajı Zeytin Havzası) oluşmasına paralel olarak Zeytin ve zeytinyağında tarıma dayalı sanayi güçlenerek devam etmekte, tarımsal ekonomi ve istihdama olan katkısı her geçen gün artmaktadır.

İlimizde geçmişten geleceğe devam edecek ürünlerden birisi olan zeytin yetiştiriciliğinde hasat, ürün işleme ve ambalajlamaya kadar zeytincilik sektöründe gelişme ve modernleşmeye ihtiyaç vardır. Özelleşmiş bir zeytin havzasının (Sır Barajı Zeytin Havzası) oluşmasına paralel olarak zeytin ve zeytinyağında tarıma dayalı sanayinin güçlenmesi ile markalaşma ve reklam faaliyetleri artacak ve ilimiz zeytin ve zeytinyağı sektörü ulusal düzeyde yer bulabilecektir.

İlimizde gerçekleştirilecek “Kahramanmaraş İli Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması” bu amaca hizmet edecek önemli bir organizasyon olacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x